Pijn is en blijft de hoofdklacht van de patiënt en kan dus ook naast een oorsprong in het gewrichtsstelsel, zijn oorsprong vinden in het toch wel zeer uitgebreide musculaire systeem van het menselijk lichaam.

Wat is Myofasciale therapie?

Myofasciale therapie richt zich op het behandelen van pijnen die hun oorzaak vinden in een foutief functioneren van spieren. Hierin kunnen zich zogenaamde triggerpunten ontwikkelen, dewelke zorgen voor klachten op een specifieke lokalisatie en met specifieke uitstralingszone. Dit impliceert tevens dat de oorzaak van de pijn niet altijd te zoeken is op de pijnlokatie. Die punten kunnen overigens niet gediagnosticeerd worden via RX-foto’s of MRi-beelden.

De oorzaak van deze klachten kan te vinden zijn in allerlei zaken zoals bijvoorbeeld:

  • een spiertrauma, zowel acuut als chronisch,
  • overbelastingsletsels
  • houdingsproblematiek

Zo worden onevenwichten in de spierketen geïnstalleerd met alle (pijn)gevolgen vandien.

Via een goede spierdiagnose worden deze punten en spieronevenwichten opgespoord en vervolgens bestreden aan de hand van de verschillende behandelingstechnieken.

De technieken die hiertoe worden aangewend zijn:

  • dry needling
  • compressie
  • stretching
  • warmte

De triggerpunten worden door de therapeut opgezocht en vervolgens aangeprikt met een acupunctuurnaaldje ofwel aangeduwd door middel van de vingers van de therapeut. Het moet wel vermeld worden dat deze vorm van therapie gelijkenissen heeft met de acupuntuur, maar zich hiervan onderscheidt door een andere manier van denken; met name uitgaande van spierdysfuncties en niet van energiebanen. Deze manier van behandelen kan zeer efficiënt zijn, waaraan het dan ook zijn stijgende populariteit te danken heeft.

Bekijk ook

meer informatie over onze specialisatie

Kinesitherapie
Osteopathie
McKenzie
Medische Fitness

Heeft U verder vragen, aarzel niet om ons te contacteren!